Om oss

Redan hösten 2011 började Andreas och Niclas, som till vardags arbetar som pedagoger på Östermalmsskolan i Umeå, att spåna på spelidéer och nysta i bolagsbildande till det som skulle komma att bli Roligt Lärande Sverige AB. Av lite olika anledningar fick projektet den gången läggas på is på obestämd tid, men målsättningen var redan då att det ändå skulle bli av förr eller senare.

Under tiden hann Erik både bli en kollega på Östermalmsskolan under flera års tid, och även hinna sluta på skolan innan vi tog tag i denna idé igen. När vi i början av 2017 valde att på nytt kicka igång detta projekt, togs också beslutet att förstärka uppställningen genom att värva in Erik.

Det här är grundarna av Roligt Lärande Sverige AB:

Andreas Bäckman

Född: 13 oktober 1973.

Bakgrund: Siktade tidigt på att bli ekonom men halkade in på ett bananskal på lärarutbildningen. Där utbildade jag mig till fritidspedagog, något som jag aldrig ångrat. Har även läst den förberedande skolledarutbildningen och vikarierat vid kortare tillfällen som rektor. Att driva projekt och utveckla verksamheter är något jag brinner för, och fått göra både i mitt arbete och under mina tolv år som ordförande i en idrottsförening.

Min relation till spel: Jag är uppvuxen i en familj där kortleken alltid fanns nära till hands. Redan från sju års ålder spelade jag kort med de vuxna i alla möjliga sammanhang. Det var där som intresset för att spela och tillverka egna spel lades. Genom skolåren skapades många egna spel för att sedan övergå till att börja spela mer avancerade brädspel, vilket jag gjort i många år nu. Att vara med och bidra till att skapa underhållande och lärande spel utifrån den svenska läroplanen från sju år och uppåt känns fantastiskt.

Drivkraft: Livet är för kort för att inte göra det som är roligt.

Kuriosa: Stort engagemang tidigare inom bordtennisen i Umeå och Västerbotten med tolv år som ordförande i Tegs Bordtennisklubb, utbildad steg 3 tränare och ett par år som utbildningsansvarig i Västerbottens bordtennisförbund.

Mejl: andreas.backman@roligtlarande.se

Niclas Lind

Född: 20 maj 1975.

Bakgrund: I grunden utbildad journalist följt av arbete på både små och stora redaktioner runtom i landet under flera års tid. Utbildade mig därefter till låg- och mellanstadielärare och har i stor utsträckning främst arbetat som svenska och SO-lärare på mellanstadiet på Östermalmsskolan i Umeå. Har även under flera års tid varit förstelärare inom det tidsenliga/digitala lärandet. Under läsåret 2017/18 kombinerade jag mitt arbete på Östermalmsskolan, med att även vara Digital inspiratör på RH (Riksgymnasiet för rörelsehindrade) på Dragonskolan i Umeå. Under läsåret 2018/19 tog jag steget fullt ut och arbetar numera som IT-pedagog på heltid på Dragonskolan.

Min relation till spel: Jag har sedan barnsben varit en stor älskare av att spela olika typer av kort- och brädspel. Att tävlingsnerven kittlas samtidigt som det är en väldigt trevlig social umgängesform, tycker jag vid många tillfällen är en svårslagen kombination. Jag var också redan i unga år intresserad av att skapa egna spel – vilket jag också delvis gjorde – och därför känns det väldigt roligt att sluta den cirkeln nu genom att vara en av initiativtagarna till Roligt Lärande Sverige AB.

Drivkraft: Att ständigt nå utveckling och ha roligt samtidigt.

Kuriosa: Tilldelades Pedagogpriset 2014 av Lärarförbundet i Umeå, erhöll i maj 2016 ett stipendium på 50 000 kronor till min arbetsplats från Företagsam skola, har varit nominerad till Guldäpplet både 2014 och 2016. Ingick även i det vinnande laget av Eduplay Challenge 2014 – ett 24 timmar långt hackathon, där syftet var att skapa ett spel utifrån förmågorna i läroplanen till ett spelbaserat lärande i skolan.

Mejl: niclas.lind@roligtlarande.se

Erik Larsson

Född: 20 mars 1970.

Bakgrund: Arbetade flera år med bl.a. marknadsföring i ett familjeföretag och läste senare in lärarutbildningen och har sedan dess arbetat med matematik och Naturorienterade ämnen i mellanstadiet. Är öppen för nya ideer och är snabb på att anamma ny teknik och innovationer.

Min relation till spel: Hela min uppväxt har jag spelat mycket spel med familj och vänner. Jag har mognat genom åren och kan idag njuta av själva spelet och deltagandet då vikten av vinst minskat i betydelse. Spel bjuder ofta på spänning och oväntade twister, vilket jag uppskattar.

Drivkraft: Varje dag är en chans till nya upptäckter och möjligheter.

Kuriosa: Är svårt beroende av att resa och utforska nya platser i världen. Intresset för kulturer och historia gör alla delar av världen med dess människor och natur värt ett besök.

Mejl: erik.larsson@roligtlarande.se